Minder of geen brood - jodium

Jodium in brood

 

In Nederland is aan het broodzout dat bakkers gebruiken jodium toegevoegd. Ook aan gewoon keukenzout is jodium toegevoegd.

Als je minder tot geen gewoon brood meer eet en je schrapt het gewone keukenzout (dat nauwelijks nog voedingstoffen bevat omdat het geraffineerd is) uit je voeding, dan haal je twee belangrijke bronnen van jodium uit je voeding.

Waar is jodium belangrijk voor?

Jodium is een essentieel sporenelement, essentieel betekent dat ons lichaam het zelf niet kan aanmaken. Je zult het dus moeten binnenkrijgen uit je voeding.

  • Het is nodig om je schildklierhormonen te maken
  • Het is belangrijk voor een gezonde hormoonhuishouding
  • Jodium kan beschermen tegen zware metalen en radioactieve straling
  • Leven zonder jodium is onmogelijk, het zit in alle lichaamscellen

Wat gebeurt er als je een tekort hebt?

Bij een tekort kan er “krop” ontstaan, oftewel struma. De schildklier zwelt dan op. Bij kinderen kan dit een achterstand in lichamelijke en geestelijke ontwikkeling tot gevolg hebben. Bij volwassenen vertragen de reacties, houden je weefsels vocht vast en vermindert het denkvermogen. De werking van de schildklier vertraagt (hypothyreoïdie) met alle gevolgen vandien.

 

Hoeveel jodium heb je nodig?

De volgende hoeveelheden worden geadviseerd per leeftijdscategorie:

  • kinderen van 1-2 jaar, 70 mcg/dag
  • kinderen van 3-8 jaar, 90 mcg/dag
  • kinderen van 9-13 jaar, 150 mcg/dag
  • volwassenen, 150 mcg/dag
  • zwangere vrouwen, 175 mcg/dag
  • vrouwen die borstvoeding geven, 200 mcg/dag

Toch ligt de orthomoleculair aanbevolen dosis vaak hoger, tussen de 150 en 750 mcg/dag.

 

Wat gebeurt er bij een teveel?

Bij een teveel aan jodium kan de schildklier overactief worden. Dit kan zich uiten in slapeloosheid, nervositeit, verhoogde eetlust en gewichtsverlies. De maximaal veilige dosis voor jodium is overigens vastgesteld op 600 mcg/dag. Je krijgt niet zo snel teveel binnen, zeker niet uit voeding.

 

Dit zijn je gezonde jodiumbronnen:

  • zeealgen/zeewier gemiddeld 500 mcg/100 gr
  • cranberries 400 mcg/100 gr (let op, cranberries zijn vaak gezoet!)
  • schelvis 243 mcg/100 gr
  • koolvis 200 mcg/100 gr
  • kabeljauw 170 mcg/100 gr
  • mossel/garnaal 130 mcg/100 gr
  • tonijn/makreel 50 mcg/100 gr
  • 1 ei, ongeveer 20 mcg

"Eet dus wat vaker vis!"

Tips!

Met "I sea Pasta" en "I sea Bacon" krijg je wel heel eenvoudig meer jodium binnen. De pasta is een tagliatelle van zeewier die net lijkt op gewone tagliatelle en de bacon is een zeewier dat, als je het bakt, een soort groene bacon wordt! Echt het proberen waard!

Ik gebruik als smaakmaker voor sauzen en soepen heel vaak zeewier peterselie. Dat is ontzettend smaakvol, het geeft een heerlijke hartige smaak aan je gerechten en als bijkomen voordeel levert het je wat extra jodium op!

Wil jij bewuster omgaan met suiker, maar het allemaal wél leuk houden voor je kids?

Download dan mijn gratis e-book "Gezond zonder gedoe in 3 simpele stappen".

Ik leg je daarin onder andere uit waar je op kunt letten zodat jullie gemakkelijk veel minder suiker binnenkrijgen, hoe je vanaf nu heel eenvoudig gezonde(re) boodschappen doet in je eigen supermarkt en hoe je een gezondere leefstijl leuk houd voor je kids zodat ze niet direct hun kont tegen de krib gooien.

Ja! Stuur mij het gratis e-book “Gezond zonder gedoe in 3 simpele stappen”

  • Ik ga uiteraard zeer zorgvuldig met je gegevens om. Hoe ik dat doe kun je lezen in de privacyverklaring.

Laat een reactie achter