para watte foto

Parabenen wat zijn dat eigenlijk?

Gezondheid gaat niet alleen over voeding. Ook in je badkamer kun je aan je gezondheid werken.

Door geen verzorgingsproducten meer te gebruiken met parabenen namelijk.

Parabenen zijn stoffen die te pas en te onpas worden toegevoegd aan cosmetica, parfum, shampoo, conditioners, douchegels, deo, etc.

Goed om op te letten, want ze zijn niet gezond voor je. Ze verstoren je hormoonbalans met alle gevolgen vandien.

Je huid is je grootste orgaan

Ja, jouw huid is je grootste orgaan. Door verzorgingsproducten te gebruiken waar stoffen als parabenen in zitten, komen ze via je huid je lichaam in.
Parabenen bevatten eigenschappen die lijken op het hormoon oestrogeen, waardoor ze jouw hormoonbalans verstoren.

Huidkanker?

Bovendien zijn er onderzoeken gedaan naar borstweefsel bij vrouwen met borstkanker. En wat bleek? Dit weefsel bevatte in 99% van de gevallen tenminste 1 paraben!

Zo herken je parabenen op de verpakking

Etiketten lezen loont echt niet alleen de moeite bij je voeding. Eigenlijk moet je overal op het etiket kijken. Juist ook bij je verzorgingsproducten dus!

Je herkent parabenen op het etiket aan het feit dat het eindigt met “-paraben” (bijvoorbeeld: Butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben, isopropylparaben).

Ftalaten

het blijft niet bij alleen parabenen als het gaat om ongezonde ingrediënten in verzorgingsproducten.

Zie je bij de ingrediënten als Dibutylftalaat (DBP), di(2-ethylhexyl)ftalaat (DEHP), diethylftalaat (DEP), butylbenzylftalaat (BBP).

Enorm ingewikkelde namen voor stoffen die ook hormoonverstorend kunnen werken en ook in verband zouden worden gebracht met Astma en allergieën.

DBP, DEHP zijn in de EU zelfs verboden.

Sodium Lauryl Sulphate/Sodium Laureth Sulphate

Deze zie je onder deze naam ook bij de ingrediënten staan, of vind je terug als Natriumlaurylsulfaat of Natriumdodecylsulfaat.

Het gaat hier om “oppervlakte actieve stoffen” oftewel surfactants. Dit zijn stoffen die in samen met water zorgen dat olie of vet wordt opgelost. Echter los je zo ook het huidvet op, wat een belangrijke functie vervult als barrière tegen bacteriën, virsussen, vocht, vuil, hitte en kou.

Deze stoffen zouden kunnen zorgen voor irritaties aan huid, ogen en luchtwegen. Ze zouden schadelijk zijn voor lever en longen en het immuunsysteem aantasten en er zijn zelfs aanwijzingen dat ze nadelige effecten zouden hebben op de voortplanting.

Parfum

Oftewel geurstoffen.

Geurstoffen kunnen astmaverschijnselen versterken. Bovendien kunnen ze chemische stoffen bevatten die met kanker in verband zouden kunnen worden gebracht. Ze zouden lever en nieren kunnen beschadigen en giftig zijn voor het zenuwstelsel.

Aluminium Chorohydrate

Deze stof vind je terug in deodorant.

De stof zou in verband gebracht worden met de ziekte van Alzheimer en is ook in tumoren in borstkanker teruggevonden. Of dat daadwerkelijk komt door het gebruik van deodorant is de vraag, maar voorkomen lijkt me ook in dit geval beter dan genezen.

Al met al genoeg redenen om je verzorgingsproducten eens onder de loep te nemen en wellicht te kiezen voor alternatieve producten waar deze stoffen niet in zitten. Ook in de diverse kinderverzorgingsproducten vind je deze stoffen terug, zelfs al pretenderen ze nog zo lief of zacht voor de huid te zijn.

Gewoon bij je drogist!

Gelukkig hoef je tegenwoordig echt niet ver te zoeken om gezondere alternatieven voor je verzoringsproducten te vinden.

Bij je drogist en zelfs in je supermarkt zijn er gezonde(re) alternatieven.

De Hema heeft een douchegel met 99% natuurlijke ingrediënten bijvoorbeeld. En bij alle drogisten vind je deo's zonder aluminium tegenwoordig. De Holland & Barrett heeft ook veel verzoringsproducten met gezonde ingrediënten.

Als je even op ondezoek uitgaat zul je zien hoeveel alternatieven er zijn!

"Laat de voeding voor je huid ook gezond zijn"

Ben jij ook toe aan een gezonde leefstijl die wel écht bij je past?

Download dan hieronder mijn gratis health check met stappenplan en zie binnen 5 minuten waar je nu staat én waar je zonder gedoe naar toe kunt!

Leuk! Stuur mij de gratis healthcheck met stappenplan!

  • Ik ga uiteraard zeer zorgvuldig met je gegevens om. Hoe ik dat doe kun je lezen in de privacyverklaring.

Laat een reactie achter