zondigen of gewoonte

Blijft het bij af en toe zondigen?

Ken je dat? Je krijgt een stukje taart aangeboden op een verjaardag. Nee zeggen is zo lullig, want ze heeft het zelf gebakken. Dus je neemt een stuk.

Een dag later zit je bij je oma in de tuin en wil ze graag een wijntje met je drinken, want dat vind ze zo gezellig. Zo vaak ben je daar niet, dus natuurlijk drink je een glaasje mee (of twee...).

Nog een dag later ga je met een vriendin lunchen. Dat kan gewoon gezond gelukkig. Maar zij neemt een cappucino en een brownie als toetje (want die moét je daar écht geproeft hebben hoor!) en jij zwicht ook...

Zondigen moet gewoon kunnen!

Ja, af en toe eens lekker uit de bocht met een stuk taart, een bak Ben & Jerry's of een paar wijntjes dat is gewoon het leven. Laat je dat weg, wordt het wel erg ongezellig allemaal.

Het probleem is: hoe vaak doe je dat?

Vaak denken we net iets te snel: moet wel kunnen voor een keer.

Tel maar eens mee...

Stel jouw gezin bestaat uit 4 personen. Dan heb je in elk geval 4 verjaardagen per jaar. Werk je buiten de deur? Tien tegen 1 dat er af en toe iemand trakteert op je werk.

Dan zijn er nog je familie verjaardagen, je vrienden verjaardagen, dagjes weg, keertjes uit eten, op pad met je vriendin, een weekendje weg, vakanties, "nu heb ik het echt verdiend" en ga zo nog maar even door...

Voor je kids kun je trouwens dubbel tellen...

Ja echt, voor je kids kun je nog eens dubbel tellen. Die spelen bij vriendjes, krijgen traktaties, hebben verjaardagspartijtjes, schooluitjes en worden her en der lekker "verwend" (krijgen overal een snoepje en worden door opa en oma in de watten gelegd).

Maar terug naar jou...

Bewust blijven is de oplossing

 1. Blijf je bewust van wat je doet en waar je ja tegen zegt
  Soms zit je al in een situatie voordat je er goed en wel over hebt nagedacht. Als je je aanwend om eerst even na te denken of je het echt wilt, dan geef je jezelf een keuze en is nee dus ook een optie
 2. Ga ervaren hoe het is om ook eens nee te zeggen
  Het komt vaak voor dat we moeite hebben met nee zeggen. Het is het meer dan waard om hiermee te oefenen. Nee zeggen is voor ons vrouwen vaak een enorm ding. We zijn geneigd te pleasen. Niet doen. Jij mag jouw eigen keuzes maken. Daar wordt je niet minder aardig of leuk van!
 3. Sta stevig voor jouw doel, dat maakt het makkelijker om nee te zeggen
  Als je jouw doel helder voor ogen hebt, is het makkelijker om nee te zeggen.
 4. Maak afspraken met jezelf. Wat wel? Wat niet?
  Sta jezelf gewoon af en toe wat toe, maar bepaal eens waar jij de grens wilt hebben. Spreek dit met jezelf af.
 5. Is het een thuissituatie? Dan kun je vaak heel wat gezondere en toch heerlijke alternatieven bedenken. Scheelt weer!
 6. En voor wat betreft je kids; leer ze nee te zeggen en zorg dat thuis de gezonde basis is

"Alles draait om balans, vind de jouwe en geniet!"

Ben jij ook toe aan een gezonde leefstijl die wel écht bij je past?

Download dan hieronder mijn gratis health check met stappenplan en zie binnen 5 minuten waar je nu staat én waar je zonder gedoe naar toe kunt!

Leuk! Stuur mij de gratis healthcheck met stappenplan!

 • Ik ga uiteraard zeer zorgvuldig met je gegevens om. Hoe ik dat doe kun je lezen in de privacyverklaring.

Laat een reactie achter