zondigen of balans houden

Als je je meestal keurig aan je gezonde leefstijl houdt en af en toe eens iets neemt dat niet in deze leefstijl past, zondig je dan?

 

Zondigen klinkt nogal negatief. Volgens het woordenboek betekent het:

  • slechte dingen doen, zonde begaan
  • in strijd handelen met
  • iets eten of drinken dat men (bv. op grond van een dieet) eigenlijk niet mag hebben

Strikte leefstijl?

Het intrigeert me dat ik om me heen vaak zie dat er sprake is van één bepaalde leefstijl. Die behoorlijk strikt wordt nageleefd. Zodra daar dan een keer van afgeweken wordt, wordt er “gezondigd”. Zou het niet oneindig veel prettiger zijn om het veel minder zwart wit te zien?

 

Liever een weegschaaltje!

Zelf spreek ik namelijk altijd graag over ons weegschaal principe. Wat inhoudt dat we hier een beetje laten en daar een beetje mogen. Zoals bijvoorbeeld in de vakantieperiode of tijdens het vieren van een van onze verjaardagen. Als alles nét even anders is dan op een willekeurige andere dag.

 

We houden het wel graag een beetje leuk!

Het weegschaalprincipe in het klein betekent voor ons bijvoorbeeld dat we op vrijdagavond een bakje chips eten bij de tv. Het weegschaalprincipe in het groot betekent dat we tijdens een paar weken vakantie wat soepeler met onze leefstijl omgaan, maar deze niet meteen drastisch terug laten vallen.

Want juist als je zorgt voor de ideale balans en daar soepel mee om gaat, is er geen goed of fout. Dus zondigen bestaat dan niet, want dit is jouw leefstijl. Zeker in een gezin werkt soepel gewoon het beste is mijn ervaring. En binnen het gezin is er voor ieder zijn eigen balans.

 

Mijn lijf laat me wel weten wat het er van vind...

Ik ben wel blij dat ik echt uit de bocht vlieg als ik mijn balans teveel laat vieren. Mijn lijf stribbelt nogal gauw tegen als ik maar even van mijn leefstijl afwijk. Dat houd me in evenwicht.  Maar dat geldt voor mij en dat is voor mijn man en kinderen weer anders. Eigenlijk heeft iedereen dus zo zijn eigen weegschaaltje voor de juiste balans.

Zo heb ik zelf na twee keer koffie met slagroom al buikpijn en dan ben je dus meteen genezen van zulke uitspattingen. De rest van het gezin gaat zich echter soms gewoon helemaal te buiten aan een of andere ijscoupe tijdens een etentje. Tja… dan laat ik ze lekker genieten en eten we de volgende dag weer helemaal verantwoord.

 

Kortom, genieten op zijn tijd is wat mij betreft geen zondigen. Dat is gezond!
Zo houden we het leuk én in balans.

Wil jij bewuster omgaan met suiker, maar het allemaal wél leuk houden voor je kids?

Download dan mijn gratis e-book "Gezond zonder gedoe in 3 simpele stappen".

Ik leg je daarin onder andere uit waar je op kunt letten zodat jullie gemakkelijk veel minder suiker binnenkrijgen, hoe je vanaf nu heel eenvoudig gezonde(re) boodschappen doet in je eigen supermarkt en hoe je een gezondere leefstijl leuk houd voor je kids zodat ze niet direct hun kont tegen de krib gooien.

Ja! Stuur mij het gratis e-book “Gezond zonder gedoe in 3 simpele stappen”

  • Ik ga uiteraard zeer zorgvuldig met je gegevens om. Hoe ik dat doe kun je lezen in de privacyverklaring.

Laat een reactie achter